Wat is AMP? Accelerated mobile pages

Wat is Google AMP

AMP is een open source-project om de prestaties van webinhoud en advertenties te verbeteren. Dit project wordt aangeboden door Google en is gratis voor webontwikkelaars. AMP kan gelinkt worden aan een verscheidenheid aan services, waaronder grote zoekmachines, social-mediaplatforms en andere online publicaties. Wat is AMP en wat is de meerwaarde ervan voor internetmarketing?
 

Definitie van Accelerated mobile pages

Het AMP-project is van Google en in oktober 2015 gelanceerd in samenwerking met het European News Initiative. Naast Google nemen ook andere belangrijke bedrijven zoals LinkedIn, Pinterest, Twitter en WordPress deel aan dit project. AMP is een alternatieve versie van canonieke webpagina’s die gemakkelijk kan worden geïndexeerd door crawlers en kan worden opgeslagen in de AMP-cache van Google. Deze pagina’s zijn geoptimaliseerd om ongeveer drie keer sneller te laden dan de standaardversie. AMP-pagina’s die opzettelijk andere pagina’s kopiëren om bezoekersinformatie te stelen, zijn echter erg gevaarlijk voor gebruikersgegevens.
 

Facebook articles en Apple News

Veel bedrijven en diensten, waaronder Microsoft Bing, werken met Accelerated Mobile Pages, maar er zijn duidelijk alternatieven. Zowel Facebook als Apple hebben hun eigen versies van het systeem, alle drie uitgebracht in 2015. AMP werkt onder een open source licentie, dus in principe beschikbaar voor iedereen die de oplossing wil gebruiken. Zowel de Facebook- als de Apple-wetten zijn gekoppeld aan hun respectieve ecosystemen. Dit neemt niet weg dat Google ervan kan profiteren door het zo te ontwerpen dat het het hele internet als passend beschouwt.
 

AMP en inkomen

Versnelde mobiele pagina’s zijn gemakkelijk te vinden, maar hebben mogelijk lagere conversiepercentages dan de standaardversie. Als gevolg hiervan werden AMP-advertenties geïntroduceerd, die meer advertentiemogelijkheden voor zoekmachines op deze alternatieve pagina’s boden met behoud van snelle laadtijden en hoge zoekcapaciteit.
 
 

Zelf doen, of uitbesteden?

Neem dan contact met ons op en laat ons helpen met al jouw vragen!