Hoe kies je een domeinnaam?

Waarom is de juiste domeinnaam belangrijk?

Wil jij een nieuw bedrijf oprichten? Of wil je online gaan met je bestaande bedrijf? In beide gevallen moet je hiervoor een website maken. En aangezien jouw bedrijfswebsite in principe ook een virtueel kantoor is, is het vooral belangrijk om de juiste domeinnaam voor jouw website te kiezen.

Maar waarom is je domeinnaam zo belangrijk? Aangezien je website jouw merkidentiteit op het internet is, helpt een gedenkwaardige URL jouw bedrijf zich te onderscheiden van de concurrentie. Op de lange termijn zal een onbekende of moeilijke naam die moeilijk te onthouden en te schrijven is, je bedrijf niet helpen.

De beste manier om jouw website te onderscheiden van je concurrenten, is door een slimme domeinnaam te registreren die iemand gemakkelijk kan onthouden. Ook is het belangrijk dat de domeinnaam de aandacht trekt van jouw doelgroep.

Jouw domeinnaam staat op al marketingmateriaal, van visitekaartjes en e-mailhandtekeningen tot posts op sociale media en videoadvertenties. Een korte en opvallende domeinnaam kan jouw bedrijf helpen overkomen als een betrouwbare organisatie, en het kan ook een sterke merknaam op internet vestigen.

Maar er worden veel domeinnamen gebruikt, zoals .nl en .com. Hoe vind je toch een goede domeinnaam? Namen met nieuwe domeinextensies bieden bedrijven de mogelijkheid om tegen veel lagere kosten betekenisvolle namen te registreren. Je kunt bijvoorbeeld contextgevoelige namen met veelgebruikte extensies kiezen, zoals .icu (ik zie jou) en .cyou. Ook kun je voor een financierings- of investeringsmaatschappij een specifieke extensie kiezen, zoals .bond.

Een domeinnaam die bij jou past.

Nu je het concept van een nieuwe domeinnaamextensie kent, gaan we eens kijken naar de parameters waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een domeinnaam voor uw bedrijf.

1. Kies een domeinnaam die goed bij jou past
Het is verstandig om een ​​domeinnaam te kiezen die past bij jouw merk- of bedrijfsnaam. Een domeinnaam die perfect afgestemd is op jouw bedrijf zorgt voor continuïteit en consistentie. Beide aspecten zijn belangrijk voor naamsbekendheid.

Als jouw bedrijfsnaam bijvoorbeeld Playful Panda is, probeer dan dezelfde domeinnaam voor uw website te registreren. Kies een nette, duidelijke en overzichtelijke naam die exact overeenkomt, zodat je het bedrijf gemakkelijker kunt promoten. Slimme domeinnamen laten ook een diepe eerste indruk achter bij iedereen die jouw website bezoekt.

2. Kies een opvallende naam
Een opvallende domeinnaam wordt goed onthouden. Het is verstandig om een ​​korte naam te kiezen, bij voorkeur één of twee woorden en minder dan tien karakters. www.eyewear.cyou is bijvoorbeeld een goed doordachte keuze voor brillenmerken. Een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden is of goed klinkt, zal waarschijnlijk een sterker en beter merk worden.

3. Kies een eenvoudige naam
Simpele namen zijn gemakkelijker te onthouden, spellen en schrijven, terwijl complexe namen met spelfouten, speciale tekens, cijfers of afkortingen weinig voordelen hebben. Kies een eenvoudige en duidelijke methode om voor de radiotest te slagen. Deze test beoordeelt de geldigheid van uw domeinnaam. De radiotest bepaalt hoe gemakkelijk het is om jouw domeinnaam uit te spreken wanneer iemand deze voor de eerste keer hoort.

Luister bijvoorbeeld naar een domeinnaam, zoals www.exlr8.com. Deze begrijpen mensen vaak als “accelerate.com”. Iedereen die deze naam op de radio of podcast hoort, zal de naam verkeerd typen omdat deze anders is geschreven dan de uitspraak. Evenzo is www.accelerate.icu heel eenvoudig, slim en duidelijk. Dit kan niet alleen de radiotest doorstaan, het kan je ook helpen om je merk te versterken.

4. Kies een naam die bij uw merk past
Een eenvoudige domeinnaam die past bij jouw huisstijl en een gemakkelijk te onthouden domeinnaam maakt van je website een krachtig online merk. Het is heel eenvoudig; een slimme naam die algemeen wordt begrepen, zal beter bij de klant blijven hangen. Als jouw financiële bedrijf bijvoorbeeld www.eye.cyou gebruikt, zal het onmiddellijk iedereen interesseren die deze domeinnaam tegenkomt

5. Kies een naam die geen juridische problemen oplevert
Controleer, voordat je jouw site registreert, op handelsmerk- of auteursrechtkwesties. Als je domeinnaam lijkt of klinkt als de merknaam van een ander bedrijf, zoek dan naar een andere naam. Het laatste dat je wilt is natuurlijk een juridisch probleem met de het bedrijf waar jouw domeinnaam op lijkt.

Hulp nodig bij jouw domeinnaam?

Neem dan contact met ons op en laat ons helpen met al jouw vragen!