Verschil tussen HTTP en HTTPS

Zijn daar 2 van?

Zekers! HTTP en HTTPS zijn allebei voorvoegsels van de URL van jouw website. Toch zit hier zeker wel verschil in, ondanks dat dit niet direct zo lijkt. Het is allemaal van belang voor hoe veilig jij op het internet surft

Verschil tussen HTTP en HTTPS

Wat is dan het verschil?

HTTP: geen encryptie van gegevens

Als een URL begint met HTTP gebruikt deze website een basistype van ‘hypertekst transfer protocol’. Deze netwerkprotocolstandaard is ontwikkeld door Tim Berners-Lee in het begin van de jaren negentig, toen internet nog in de kinderschoenen stond. Dit protocol stelde webbrowsers en servers in staat te communiceren door gegevens uit te wisselen.

HTTP wordt ook wel een “staatloos systeem” genoemd, wat betekent dat het op verzoek verbindingen tot stand brengt. Je klikt op een link om een verbinding aan te vragen, en je webbrowser stuurt het verzoek naar de server en de server reageert door de pagina te openen. Hoe sneller de verbinding, hoe sneller jij de gegevens kunt zien.

Als “toepassing laag protocol” heeft HTTP zich altijd gericht op het presenteren van informatie, maar is er minder aandacht besteed aan hoe informatie van de ene plaats naar de andere wordt verzonden. Helaas betekent dit dat HTTP kan worden onderschept en eventueel gemanipuleerd, waardoor zowel het bericht als de ontvanger (jij dus) kwetsbaar worden.

HTTPS: Versleutelde verbinding

HTTPS is niet een tegenhanger HTTP, maar een jongere neef. De twee zijn in wezen hetzelfde omdat ze allebei verwijzen naar hetzelfde “hypertext transfer protocol” om ervoor te zorgen dat webgegevens op het scherm worden weergegeven. De manier waarop HTTPS werkt, is echter iets anders, geavanceerder en veiliger.

Kortom, het HTTPS-protocol is een uitbreiding van HTTP. De ‘S’ in HTTPS staat voor security, dat is gebaseerd op Transport Layer Security (TLS) [de opvolger van Secure Socket Layer (SSL)], een standaard beveiligingstechnologie voor het tot stand brengen van een gecodeerde verbinding tussen een webserver en een browser.

Als er geen HTTPS is, wordt alle informatie die je op de website invoert (zoals wachtwoorden, bankgegevens etc.) gewoonweg verzonden en kunnen deze worden onderschept of afgeluisterd. Voordat u gegevens invoert, moet je daarom altijd controleren of de website HTTPS gebruikt.

Hulp nodig met kiezen?

Neem dan contact met ons op en laat ons helpen met al jouw vragen!