WAt is een sitemap?

twee verschillende soorten

Een sitemap is een lijst met alle pagina’s die op jouw website staan. In totaal zijn er twee typen sitemaps; eentje die bestemd is voor bezoekers en een voor de zoekmachines. Maar wat is nu de reden dat een sitemap zo belangrijk is?

Wat is een sitemap?

Waarom heb je hem nodig?

Voor je bezoekers

Een sitemap bestemd voor jouw bezoekers zorgt ervoor dat je bezoekers een overzicht hebben van al jouw pagina’s. Via deze sitemap kunnen gebruikers dus gemakkelijker de gewenste pagina vinden. Eigenlijk is het dus een zoekpagina. De sitemap voor bezoekers is de HTML sitemap van de website. De link naar deze sitemap staat vaak in de footer van een website.

Voor de zoekmachines

Naast een voor bezoekers, is er ook eentje speciaal voor zoekmachines. Deze krijgen je bezoekers vaan niet te zien en heeft ook een andere indeling; XML. De XML sitemap is beter te lezen voor zoekmachines en heeft veel voordelen voor jouw online zichtbaarheid. Een zoekmachine kan jouw website namelijk beter begrijpen met een duidelijk gestructureerd XML.

Waarom je hem nodig hebt

Stel, je hebt een website waar de structuur een rotzooi is en waar er veel pagina’s zijn die door elkaar staan. Dan is een sitemap optimaal om duidelijkheid te scheppen in de grote warboel op je website. Hier staan nog een paar gevallen waarin een sitemap grote verschillen kan maken.

  • Een grote, uitgebreide website waar zoekmachines moeite mee hebben om te verwerken.
  • Een website waar vaak nieuwe pagina’s aan toegevoegd worden.
  • Een website met een slechte interne linkstructuur
  • Een nieuwe website met weinig externe links (check onze linkbuilding pakketten!)

Zie hier wat Google er over zegt:

Hulp nodig met jouw sitemap?

Wij stellen hem graag voor je in!